Å investere i lån hos oss skal være enkelt og trygt. Vi har utformet markedsplassen som en nettbutikk. Du vil derfor fort kjenne deg igjen i markedsplassens funksjoner dersom du har handlet på nett tidligere.

For å investere i lån, må du først gå til "markedsplass". Du vil finne link i hovedmenyen i portalen etter at du har logget deg på din brukerkonto.

Steg 1

På markedsplassen vil du finne en oversikt over lån som du kan investere i. På hvert lånkort får du følgende informasjon:

• Lånets risikoklasse. Hvert lånekort har en bokstav øverst som viser hvilken risikoklasse lånet er i. Risikoklassene til Kredd går fra A-F, hvor A-lån har minst risiko, men også lavest rente, og vice versa for risikoklasse F.
  • Hvor mye av lånet som er finansiert. Etter hvert som långivere tegner seg på lånet, vil lånet fylles opp. En horisontal indikator vil vise prosentmessig hvor mye.
  • Lånebeløp. Lånets størrelse - hvor mye låntager vil låne.
  • Rente. Din rente som långiver. Låntagers rente vil være noe høyere grunnet engangsgebyret Kredd tar av låntager. Eksempel: din rente som långiver er 7,99%, da vil låntagers effektive rente være 9.65%.
  • Formål. Låntager som søker lån hos Kredd må oppgi formålet ved lånet, altså hva pengene skal brukes til.
  •  Løpetid. Alle lån hos Kredd har løpetid på 5 år, men ofte betaler låntager tilbake raskere. Låntager kan ikke betale tilbake før etter minst ett år. Du er derfor sikret å få ett år med renter på utlånet.
  • Tid gjenstår.  Alle lån hos Kredd må tegnes med over 70% av lånebeløpet innen 14 dager, hvis ikke kanselleres lånet og långivers investering. Tid gjenstår viser hvor mye tid som gjenstår før lånet må komme over denne grensen.

Ønsker du mer informasjon om lånet, kan du trykke på "mer informasjon". Under "mer informasjon", får du følgende informasjon:

• Avdragsprofil. Alle lån hos Kredd er annuitetslån. Annuitetslån vil si at låntager betaler et fast beløp med renter og avdrag hver måned til deg som långiver.
  • Sikkerhet og risiko. Kredd har en kjøpsavtale med Lindorff. Det vil si at Lindorff Capital kjøper alle lån som misligholdes for en forhåndssatt prosentsats av lånet. På dette punktet vil det fremkomme hvilken prosentsats du vil få tilbake dersom lånet misligholdes av låntager, og dermed hvor stort det forventede tapet er. Forventet tap er beregnet ut i fra sannsynlighet for mislighold og hva långiver sitter igjen med dersom låntaker slutter å betale (lånets salgspris). F.eks vil forventet tap på et A-lån være 0.25% * (1 - 0.90) = 0.025%.
  • Kort om låntager. Alle låntagere hos oss må skrive en søknadstekst hvor de presenterer seg selv, og hva de trenger å låne penger til. Informasjonen som oppgis i dette feltet er anonym.
  • Bosted. Hvor låntager bor.*
  • Netto årsinntekt. Netto årsinntekt fra siste tilgjengelige ligning.*
  • Formue. Formue fra siste tilgjengelige ligning.*
  • Alder*
  • Egen bolig. Om låntager eier egen bolig.*
  • Finansiell informasjon. Denne informasjonen vil oppdatere seg samtidig som du velger lånebeløp. Her vil du få informasjon om hvor mye du kan forvente å få i renteinntekter mm.

*Informasjon basert på ligningstall hentet fra kredittopplysningsbyrået Experian.

Steg 2

Når du finner et lån du ønsker å investere i, må du først velge hvor mye av lånet du ønsker å finansiere. Dette gjør du ved å først trykke "invester", for deretter å velge lånebeløp. Du kan velge akkurat hvor mye du ønsker å investere i et lån, men minstebeløpet er 1000 kroner. Trykk "legg til i handlekurv" når du har valgt lånebeløp. Lånet vil da legges til i din handlekurv.

Steg 3

Du kan ta musen over handlekurvikonet for å gå til kassen.

I kassen må du fullføre 3 steg før du kan bekrefte utlånet. De 3 stegene vil bli lagret på din brukerprofil og du vil ikke trenge å fullføre stegene mer enn én gang.

De 3 stegene er som følger:

1. Min profil. Under min profil må du legge inn grunnleggende informasjon om deg selv slik som navn, personnummer, bosted, hvilket kontonummer du ønsker at utebetalingen gjøres til osv.
  2. Økt kundekjenskap. Før du kan investere gjennom Kredd må vi vite litt mer om deg. Dette i henhold til hvitvaskingsloven.
  3. Avtale med Kredd. For å investere hos oss må du undertegne en avtale. Avtalen går inn på generelle vilkår og betingelser som gjelder for tjenesten.

Steg 4

Når du har fullført stegene og er fornøyd med handlekurven din, kan du bekrefte utlånet ved å trykke på "bekreft utlån". Du vil deretter tas til en side hvor du bekrefter utlånet med BankID. Stegene som følger dette steget er utenfor plattformen og er som følger:

1. Långiver bekrefter utlånet med BankID.
  2. Dersom du som långiver fulltegner lånet, vil lånet trekkes fra markedsplassen med én gang. Hvis ikke vil lånet fortsette å ligge på markedsplassen frem til det er fulltegnet.
  3.  Når lånet er fulltegnet vil lånekontrakten sendes ut til låntager. Låntager undertegner én lånekontrakt som gjelder for alle låneforholdene. Hver investering i lånet vil i praksis fungerer som et separat låneforhold.
  4. Når låntager har undertegnet kontrakten, er det långiverne sin tur. Alle långiverne må undertegne kontrakten snarest.
  5. Når du har undertegnet kontrakten vil du med én gang får betalingsinformasjon for utlånet. Du innbetaler din andel av lånet inn til Kredd sin klientkonto med KID nummer - på samme måte som du gjør med regninger i nettbanken.
  6. Når alle långiverne har innbetalt sin andel av lånet, vil  lånet utbetales til låntager og du som långiver vil begynne å motta renter og avdrag fra låntager hver måned.